miercuri, 22 septembrie 2010

Jurnal

N. ( sarcastic, comme d'habitude) "...dragul meu, chelia este transformarea lentă a capului în cur!( după câteva secunde, adaugă) ...Cu timpul - se pare - la foarte mulți, nu numai a formei, ci și a conținutului."

Lectură din Întâlnire cu un necunoscut ( G. Liiceanu)
( Mi-e cu neputință să uit diagnosticul pe care mi l-a pus la examen. "Începeți frazele și nu le terminați" !
Ce emoții teribile am avut...Citisem excursul din "Ființă și timp", îmi strofocasem neuronii, nopți de-a rândul, în explicațiile absonse ale lui Otto Poggeler, făcusem fișe din "Repere pe drumul gândirii", citisem până și exegezele lui Henri Wald,totul, cu excepția cursurilor...deageaba! Abia am reușit să iau o notă de trecere...M-am simțit , evident, neîndreptățit, convins că știam mult mai mult Heidegger decât o reflecta nota...)

Ieri ( după ce mi-am cumpărat un cuțit ) nevoia imperioasă de a ascuți un băț...

frazele astea (citite deunăzi):

Aristotel: " Nu există decât două vicii, excesul și lipsa!"

T. Mușatescu : " Beția de cuvinte se naște din poșirca de idei."

B. Fundoianu, citat de Cioran . " Moldova...acest paradis al neurasteniei."

2 comentarii:

Anonim spunea...

cred ca fraza nu e a lui Fondane, ci chiar a lui... Cioran. "Paradis al neurasteniei, in care trei sferturi dintre locuitori mor de plictiseala", sau ceva asemanator... Mi se pare ca e din portretul pe care C. i-l face lui Fondane, fara a fi un citat din cel din urma.

Acum v-am descoperit jurnalul. Ma uit, putin intrigat...

M

Nihilistul spunea...

Imi amintesc ca am discutat strict pe tema paternalitatii acestei sintagme cu un amic ( e drept, acum ceva vreme) si ajunsesem la concluzia ca formularea "paradis neurastenic", ii apartine lui Fondane ( inserata intr-un articol critic, imposibil sa-mi amintesc alte detalii). Oricum, ce e clar e ca si Cioran o foloseste in Exercitii de admiratie in medalionul inchinat lui Fondane: "Paradis al neurasteniei, Moldova e o provincie de un farmec trist, de-a dreptul insuportabil"
anyway, va multumesc pt. vigilenta
( si pt. "intrigare"...cine se intriga, exista -; ))))