miercuri, 17 decembrie 2008

PRESA REGIONALĂ: RAHAT CU APĂ (T)RECE

Presa regională îmi umple curu de gânduri. Dacă presa de la centru, pare de la margine, presa de la margine, pare deja picată în abisul prostiei. Există (evident) şi excepţii dar nu despre ele vreau să spăl varză aici, ci despre reguli. Regulile neregulate ale presei locale care ne regulează bunul simţ.V-a plăcut cum a sunat asta? Nici mie. Înainte de toate, există o inimaginabilă lipsă de inspiraţie când vine vorba despre titlurile ziarelor. Chiar dacă are reminiscenţe caragialeşti (de pe la 1800 toamna) oare ce-ţi inspiră un titlu de publicaţie care se numeşte aşa: Răcnetul Carpaţilor? Nu poţi să nu te întrebi: o exista, oare, şi Urletu Apusenilor? Dacă nu există îl propun io. Laolaltă cu Ţipătul Bucegilor. Una peste alta, pe lângă genul de publicaţii războinice, cu titlu sonor ( de stirpea: Impact, Incomod - care apar în câteva judeţe ale ţării, apropo: pe când şi un Stânjenitor, un Disconfort, o ceva, o măslină, o atenţie...) avem şi un săptămânal intitulat Şock Dâmboviţean pe care dacă îl citeşti există riscul să nu-ţi mai revii. În timiş se practică intensiv revitalizările întrucât există pe piaţă publicaţii de genul: Redeşteptarea ( ceea ce înseamnă că te-ai deşteptat cândva după care te-ai prostit la loc) sau Renaşterea Bănăţeană. ( scris de nişte condeie moarte) În Bistriţa apare un cotidian care se cheamă simplu Servus Bistriţa. ( propun pentru alţi grofi locali, variaţiuni pe aceeaşi temă de genul: Hai salut Ialomiţa sau Bună de Maramureş, sau Şi faşi de Moldova) În Arad există Adevărul de Arad. Deh...fiecare judeţ cu adevărul lui. Dacă citiţi blogul ăsta din picioare vă rog să vă aşezaţi pentru că urmează artileria grea. Fraţilor, în Bacău există un ziar care se cheamă exact aşa: Semne Particulare. Repet: Semne Particulare. Frate, cât de supărat pe viaţă să fii să pui un titlu ca ăsta. Nu te gândeşti bunăoară la ce confuzie şi ruşine poate trăi un simplu cetăţean care întreabă la un chioşc de ziare: nu vă supăraţi, aveţi Semne Particulare ? Primul lucru pe care o să-l fac când ajung în Bacău o să-mi iau Semne Particulare. Publicaţiile din Diaspora nu sunt scutite şi ele de titluri mai mult sau mai puţin idioate. În state există de pildă o publicaţie care se cheamă Clipa. Probabil, ca orice clipă, destul de efemeră. Nu m-aş mira ca la ora în care pomenesc de ea să aflu că nu mai apare. Tot în Diaspora, mult mai aproape geografic, în Ungaria ( ozoseeei, ozoseei) apare, un ziar al minorităţii româneşti care se cheamă nici mai mult nici mai puţin decât Foaia. Iată şi un posibil dialog al pensionarilor de etnie română din Budapesta: Ai luat Foaia ? Am luat Foaia! Bună Foaia? Bună Foaia!
Deşi n-am citit Foaia niciodată e foarte posibil ca ea să apară într-un singur exemplar şi să aibă doar...o foaie. Moldovenii au şi ei ziare cu iz geometric cum e, de exemplu, cotidianul "Unghiul". ( bine că nu e "Unchiul")Dacă trustul o să se extindă o să avem pe piată titluri de genul : Rombul, Pătratul, Dreptunghiul, Cercul ? Întreb şi io...În Gorj apare Lupta în Gorj ( o fi ziarul luptătorilor de k1 din judeţ?) în vreme ce în Mureş apare, zi de zi, cotidianul Zi de Zi. ( bine că nu apare noapte de noapte, Zi de Zi, ar fi fost culmea) În fine...în Caracal unde s-a inventat prostia şi Marius Tucă, apare Universul Caracalean ( ăştia la cât de boi sunt şi-au făcut universul lor) Dacă v-aţi aşezat jos - cum v-am recomandat mai sus, acum vă rog, ţineţi-vă strâns de ceva pentru că urmează number one. So, premiul pentru cel mai cretin titlu de ziar ( aflat pe piaţă) se duce în Craiova ( păi, nu?) unde se tipăreşte , atenţie domnule Gâdea, Atenţie: Lupa Mea. Deci, reiau: în Craiova apare un cotidian de informaţie care se cheamă Lupa Mea. ( oare, când băieţii ăştia miopi scot vreun supliment, ce titlu aleg: Lupa Lui sau Microscopul Nostru ?) Ar mai fi multe de spus. Faptul că în Brăila se publică Arcaşul ( o fi Marcu redactor şef?) că în Suceava apare - ţineti-vă iar - o publicaţie intitulată Jupânul ( ohh my God) că în Botoşani oamenii au banu lor din moment ce citesc Banu Botoşănean, sau că în Vâlcea, la tarabe, găsiţi un ziar intitulat Aşii Vâlceni ( o fi fost scos de pokeriştii din zonă)
Prahova boxează şi ea cu câteva titluri la categoria retardat aş vrea să fiu, cu ziare de genul Incisiv de Prahova, Ploieştii sau Zarva, săptămânal care apare la Câmpina şi care poartă un slogan răvăşitor: nu iese fum fără foc! Pe bune?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Am ras. Buzaul se alatura si el cu Sansa buzoiana (un tip special de noroc). La Bucuresti exista o revista literara pentru adolescenti intitulata Pana mea (sic!).

Nihilistul spunea...

stiu de "pana mea" in pana mea -;)N-am trecut-o la "cronicuta" tocmai pentru ca o gasesc inspirata, spre deosebire de "cealalta parte a presei" unde titlurile spun ...totul. Cat despre Sansa Buzoiana asta imi aminteste de celebrul banc cu blonde al carui refren era: "mai vrem o sansa, mai vrem o sansa"
Probabil ca la aia "buzoiana" se refereau...-;)