vineri, 6 februarie 2009

Nuţu Cămătaru către un martor incomod: "Te voi bate în cuie ca pe Iisus"

Ştirea cu titlu de mai sus a apărut în Coditianul din 7 Februarie şi reprezintă, conform publicaţiei, una dintre ameninţările lălăite de interlop la adresa celor care au depus mărturie împotriva lui la proces. Dosarul cămătarilor a ţinut acu vreo 2 ani, dacă vă mai aduceţi aminte, titlurile tuturor ziarelor centrale. Televiziunile şi-au ridicat şi ele audienţa bombardându-ne la fiecare sfert de ceas cu amănunte despre evoluţia procesului. S-au vehiculat presupuse nume de politicieni care ar fi avut legătură cu clanul, după care, în buna tradiţie a mediei româneşti ( şi a instituţiilor) totul s-a spart ca un balon de săpun. Tribunalul Ialomiţa va decide, pe 11 februarie, dacă Nuţu Cămătaru va fi pus în libertate, după ce procurorii au făcut recurs împotriva sentinţei Judecătoriei Slobozia care a decis că interlopul poate fi eliberat condiţionat. Două chestii m-au amuzat teribil în toată povestea asta relatată de Cotidianul. Una ţine de inventivitatea argotică a clăpăugilor mafioţi: felul în care, pentru a fi mai persuasivi, îşi aleg ameninţările: am selectat câteva mostre, absolut savuroase: astfel, martorele sunt avertizate că "o să vă bat ca pe bărbaţi şi o să vă închid gura la toate", "pot să-ţi bag două cuţite în spate şi să-ţi tai beregata aici în sală". Mai departe avem de-aface cu insinuări colective, de genul : "Şi familia ta are să fie mâncare la peşti pe Cornetu"
la categoria mama mea mă sprijină, cămătarii punctează cu ameninţările mamei care sunt formulate în felul următor: "ştii că mi-am omorât bărbatul pentru copiii mei şi aşa sunt bătrână nu mai am ce pierde, îţi bag un cuţit în spate sifonule. Mi-ai băgat copiii la puşcărie". Tot la categoria (uni)nominalul desfiinţat avem:
"Fraiere, dacă mârâi ceva de mine te distrug şi pe tine şi pe copiii tăi" sau "dacă nu îmi ţin gura mă va găsi lumea şi familia aruncată la cimitirul Mărcuţa"
Ce-a de-a doua chestie extrem de funny, o reprezintă carcaterizarea instituţiei, caracterizare prin care Nuţu Cămătarul a obţinut eliberarea condiţionată. Evident, nota din 2005 pe temeiul căreia s-a obţinut eliberarea va fi preluată de către avocaţi şi la înfăţişarea din 11 ale lunii:
"„ Inculpatul a fost disciplinat şi stăruitor în muncă, a fost receptiv la acţiunile cu caracter cultural educativ şi a dat dovezi temeinice de îndreptare”
În ce fel de muncă o fi fost stăruitor, în pârnaie, mi-e greu să spun: probabil o fi ieşit la săpat şanţuri şi-a dat bine cu târnăcopul, ceea ce, nu e de colea. Faza cu receptivitatea la acţiunile cu caracter cultural-educativ, m-au dat însă pe spate. O fi ţinut omu, mai ştii, tuturor la şmenarilor, prăduitorilor şi proxeneţilor vreun curs despre Heidegger, o fi făcut vreo prelegere despre Grecia Antică, o fi ţinut vreo dizertaţie despre postmodernism...Dumnezeu ştie. Poate ne spun ăştia pe 11 Februarie, când , de bună seamă, politicienii mânjiţi, vor avea iar în libertate unul dintre disciplinatorii lor de bază.
ps: Oricum, ameninţarea care ţine head-ul acestui topic cu : "Te voi bate în cuie ca pe Iisus" intră direct la categoria, iartă-i doamne pe cămătari, că nu ştiu ce bat.